torsdag 17 maj 2012

Medeltida idyll

Ett stenkast från ringmuren och två stenkast från havet ligger vår skola. Vissa tider på året känns det som vi är privilegierade, att ha medeltiden alldeles inpå husknuten, att höra historiens vingslag.

En vecka om året invaderas Hansestaden Visby av människor som tror att det är år 1077. Eller jag vet inte om de tror att det är år 1077 men de beter sig som att vi befann oss i en annan tid (förutom att de flesta har en mobil i fickan). Dessa "medeltids-freakar" har ju hittat en fantastisk plats att vara på och för de allra flesta så är det på skoj. Klart att det är bra för Gotland med en medeltidsvecka. Det medeltida arvet är en historisk skatt. Här kan vi lära om tokigheter som begåtts om saker som gick bra. Det är väl därför vi ska se tillbaks, använda oss av historien, lära av misstagen etc.

Alltså, vår skola är belägen ett stenkast från medeltiden i form av ringmur och innerstad. Gymnasie-reformen har dragit oss tillbaka i tiden, oavbrutet sedan den olycksdigra dagen då vi fick en skolminister från medeltiden(?) Kan det verkligen vara så att en av världens modernaste nationer håller på med motsatsen till utveckling, dvs hindrar skolan att utvecklas genom reformer, styrdokument och lagar och medvetet tar oss bakåt? Kan det verkligen vara så att detta görs medvetet?

Elev som har går hantverksprogrammet vill efter ett år byta till samhällsprogrammet (Gy11). Visst går det men...du har 450 poäng som du måste läsa extra nästa år för att komma i fas med dina klasskamrater. Dessutom måste du komplettera din matematik för det är olika matte för högskoleförberedande respektive yrkesprogram och historia är ju 50 poäng för yrkesprogrammen medan högskoleförberedande läser 100p (man kan ju bli tokig för mindre!).

-Som du förstår lille vän har vi gjort allt som står i vår makt för att förhindra att du ska byta program och speciellt har vi tänkt försvåra för just dig som går ett yrkesprogram.
-Då hoppar jag av gymnasiet!
-Nä, det kan du inte göra! Det hade vi inte räknat med. Vi hade ju tänkt att det skulle vara fler som fullgör sina gymnasieår genom reformen.

Senast jag tittade fanns det uppåt 100 000 behöriga pedagoger inklusive några tusen statligt utbildade skolledare. Det är väldigt sällan jag hör att någon av dessa behöriga välutbildade proffs håller med utbildningsministern (som kanske saknar behörighet?) i hans utspel om svensk skola, väldigt sällan...

Inga kommentarer: