måndag 8 september 2008

"Svensk Flumskola"


Jag blir så trött på att vår skolminister gång efter annan ges utrymme i media för att slänga sin dynga över oss som jobbar i skolan. Jag antar att bloggläsare blir lika trötta på alla inlägg.....
Detta hindrar inte mig att än en gång blogga om skolministern, vars namn jag inte längre tar i min mun.
Hans politiska taktik går ut på att svärta ner en absolut majoritet av Sveriges befolkning (Jo då det stämmer, om du räknar ihop alla elever i alla årskurser och alla deras lärare, rektorer och annan personal så blir det så) för att plocka poäng, det äcklar mig. Att vi som jobbar i skolan dag efter dag ska slå upp tidningen eller slå på radion/TV:n och höra att allt vi gör är bara flum och försämringar, att vi har världens sämsta elever, som skolkar mest och har det mest ovårdade språket osv osv.

Jag skulle vilja kontra:
Svensk politik har världens sämsta politiker, de är osakliga, kan inte läsa (tolka) statistik och använder sig av förföljelsekampanjer mot vissa yrkesgrupper. De har inte behörighet och saknar verklighetsförankring i sitt agerande. Svenska politiker tjänar mest i världen trots att de jobbar minst (enligt statistiska undersökningar) och har bara försämrat för det svenska folket sedan 1990-talet.

Idag har jag, som de allra flesta av mina dagar, träffat glada,
duktiga, fokuserade, kunskapstörstande och trevliga elever.
Elever som kommer till skolan varje dag för att lyssna, dis-
kutera och insupa från kunskapens flod. Det är sådant som
får oss att fortsätta, inte skolministerns svartmålning av vår
vardag.

4 kommentarer:

Åsa Mitt i Världen sa...

Hejja Pär! Way to go!

Johan Malmros sa...

Först och främst välkommen till bloggvärlden. Intressant att följa vad du skriver från din horisont.

Det är synd att du känner dig påhoppad av Skolministern. Han skriver ju utryckligen i artikeln du hänvisar till "Ekholm/Scherp påstår att jag anser att Sverige har ett av de ”sämsta skolsystemen i världen”. Detta är en ren lögn. Vi har en engagerad och hängiven lärarkår. Min kritik riktas inte mot dem som är verksamma i skolan, utan mot en felaktig skolpolitik och dess ideologer."

Det jag har uppfattat från björklund är att han hela tiden har angripit den tidigare förda skolpolitiken, och de dåliga förutsättningar den har givit lärare och rektorer att göra ett bra jobb. Jag har många gånger hört och läst hur han berömmer de svenska lärarna. Men du kanske har uppfattat det på ett annat sätt.

Angående ditt (ironiska)utfall mot politiker. Vi har de politiker vi förtjänar! Vill man ha förändring får man engagera sig själv. Det är alltför få som engagerar sig politiskt, och självklart leder det till sämre politiker. Jag fick själv nog för några år sedan, och gav mig in i politiken, och det är uppriktigt sagt värre än jag kunde förställa mig, men jag vill ha förändring så jag håller ut.

Bloggaren sa...

Stå på dig per!
Min hustru är rektor, och hon låter mig dammsuga nätet efter förträffliga citat från den onämnbare, sen saxar vi ihop fina små alster till rektorsmöten, lärarutvecklingsmöten osv.

Det är tur att det är en sådan enorm tröghet inbyggd i systemet.
Det är tur att ingen ens på fyra år lyckas slå sönder precis allt.

Det är tur att det är så många därute, lärare och rektorer, som är kloka - och skiter i den blå dåren som råkat hamna på helt fel plats i livet.

Stå på bara!

Bloggaren sa...

Måste även passa till Johan här, känner jag.
Enligt mitt och min hustrus sätt att se, tydligen även pers, kritiserar skolministern lärare och övrig skolpersonal eftersom de är så korkade att de tror på den pedagoska metod som växt fram under de senaste decennierna. Denna metod har råkat komma fram under s-regeringar.
Men vad gäller denna metod och metodik har s enbart varit pragmatiska. Det ligger inget ideologiskt i den utmärkta läroplan som kom till stånd, jag tror det var 1994.
Följer man läroplanen och läser den rätt - har vi en utmärkt skola!