lördag 27 januari 2007

Vad lär vi våra elever?


Igår, fredag var jag, tillsammans med några vänner, på restaurang och åt en god middag. Efter middagen drog vi oss till stadens anrika stadshotell och dess bakficka för en drink. När vi satt oss i restuarangens sköna skinnsoffa "swishar" ett bekant ansikte förbi och utbrister,
- Hej, magistern!
En fd elev, som tog studenten våren 2006, i bakfickans serveringskläder och helt uppenbart tjänstgörande på omnämnt etablissemang. Första tanken är ju naturligtvis, vad roligt att hon har jobb och det var även den andra tanken som även innefattade en del funderingar kring elevens närvaro, när hon ännu gick på gymnasiet. De två sista åren var hon bara så pass mycket närvarande att hon klarade av att behålla studiebidraget och med nöd och näppe klarade av att gå ut med ett fullständigt betyg.
Man kan inte annat än tänka över vikten av våra insatser som lärare när elever som knappt har varit delaktiga i serveringsundervisningen får anställning på, en av stadens mest ansedda resaturanger. Jag vet ju att vi har så mycket annat att erbjuda våra elever än den dagliga undervisningen men ändå, vad är det vi pysslar med i skolan egentligen? Många av våra elever som har svårt att fungera i skolans värld och som vi lärare bekymrat siar om, klarar sig alldeles utmärkt i arbetslivet och det både utan och med vår hjälp.

Inga kommentarer: