onsdag 3 oktober 2007

Samhällsintresse och yrkesprogrammen



På radions P3 i eftermiddags kunde man lysssna till en kort debatt om samhällsintresse kontra (gymnasie-)programval. En representan från vänsterpartiet och en representant från moderaterna fick några minuter på sig att lösa problemet i rubriken.
Vad som är själva ursprunget till inslaget i Rond i P3 är EN avhandling från Göteborgs universitet där man kommit fram till att knappt hälften av gymnasister i yrkesförbereddande program säger sig komma rösta i framtida val, medan över nittio procent av de studerande på de naturvetenskapliga programmet säger att de kommer att rösta.I början av inslaget konstateras att alla elever läser samhällskunskap men ändå har yrkesprogrammen svårt att motiveras till samhällsintresse.
Moderaterna verkar ha en lösning på problemet: Studerande på yrkesprogrammet befrias från en hel del kärnämneskurser, för som representanten sa på radio:
-"Varför skall alla göra samma sak (=läsa samma kurser)?"
Genomtänkt uttalande, eller?
Vi hade en förslag, på gång i "Åtta Vägar till Kunskap" som åkte i papperskorgen och ersattes av Gy07 som också skrotades. Idén med åtta vägar till kunskap var ju att vi skulle ge eleverna möjlighet till ett bredare ingångsval som under år två och tre skulle smalna av och kunna bli rent specialiserat om man så önskade. Är inte det en början till något riktigt bra? Istället för att niorna skall behöva välja bland de arton program (med ett antal inriktningar) som idag erbjuds, fast de inte vet vad de vill göra, så kan de få mogna in i gymnasiet. Ännu värre blir det om man ser på aliansen förslag om att endast de studieförberedande programmen ges högskolebehörighet(hur många från yrkesprogrammen kommer då att rösta?). Tänker också på alla före detta HR-elever jag träffat, som efter gymnasiet börjat högskolestudier.
Jag antar att det märks att vi i dagarna har gymnasiemässa för alla nior på Gotland. Det är kring dessa dagar som gymnasieval och förslag på förändringar brukar dyka upp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Haha den bilden var gammal! Vad smal jag var!
Hoppas ni har det bra i Guteland.
Kram Annika