lördag 29 september 2007

Jeppesen, Leif Davidsson och Lpo/Lpf94


Jeppesen (nyligen hemkommen från Åre) upprörs, idag rejält över Leif Danielssons rapport om läroplanerna, och det med all rätt. På Skolportens hemsida står att läsa om Leifs rapport samt intervjuer med honom.

Jag har till och från beklagat mig över kursplaner som ibland känns lite gammalmodiga och ibland helt uråldriga. När vi pratar om teknik eller media så känns det inte speciellt aktuellt att ha kursplaner som är tretton år gamla, kanske också skrivna och utformade ytterligare några år tidigare. Det kan helt säkert vara liknande problem i vissa delar av läroplanen men i stort är det ett helt fantastiskt styrdokument. Det finns ett stycke om elevernas ansvar och inflytande som är helt suveränt:
"Skolan skall sträva mot att varje elev
•tar personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö.
•aktivt utövar inflytande över sin utbildning,
•utifrån kunskap om demokratins principer vidareutvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former,
•utvecklar sin vilja att aktivt bidra till en fördjupad demokrati i arbetsliv och samhällsliv och
•stärker sin tilltro till den egna förmågan att själv och tillsammans med andra ta initiativ, ta ansvar och påverka sina villkor."

Det kan man väl kalla flummigt om man vill. Flummigt är ett ord som Leif Danielsson använder i intervjun. Jag tror inte att lärare/pedagoger tycker att det är flummigt och framförallt är det ett beundransvärt arbete att hjälpa elever mot dessa mål. Problemet är som Jeppesen och andra säger, inte läroplanens utformande utan snarast viljan att förankra och att utbilda lärarna i tillämpning och förståelse för läroplanen.

fredag 28 september 2007

En dator till varje elev


I Falkenbergs kommun har man gjort en rejäl satsning på datortätheten i skolorna. Målet är att samtliga elever skall ha en MacBook (en dator till varje elev) från årskurs 7-9. Inför skolstarten nu i höst har Macforum leverarat 600 datorer till två skolor i kommunen. EN-TILL-EN heter projektet och målet är att 3700 datorer skall inköpas. Bra initiativ tycker jag även om man kan ha åsikter om standarden på hemsidorna hos dessa olika IT-satsande parter. Macforums länk i Google saknar åäö.....hm. Man kan ju inte få allt.

torsdag 27 september 2007

Är det inte dags att byta jobb?




Handen på hjärtat: Hur länge sedan är det som du var ute i din bransch och jobbade? Hur up-to-date är dina branschkunskaper? Visst, vi har den pedagogiska kunskapen och det är ju mycket värt. Vi har också de urgamla grunderna som vi villigt (och långrandigt) delar med oss av, som den här t.ex:
-Ni måste kunna slå en Bea för hand innan vi tar fram elvisparna.

-Varför då? Det går ju snabbare och är lättare med en elvisp.

-Jo, för så var det på min tid, bla, bla, bla

Sånt här dravel och liknande får våra elever stå ut med, speciellt de som går yrkesförberedande program. Inte för att det är bättre på de studieförberedande programmen för där kommer lärarna direkt ifrån utbildningen och saknar helt yrkeserfarenhet från någon annan bransch än skolan. Nä, bort med alla gamla försoffade, förslöade lärare med gamla teorier och stela ben. In med unga friska lärare som har färsk kunskap, nya idéer och en närhet till sin ungdom. I samma veva tvingar vi alla lärare som inte har någon annan erfarenhet än läraryrket, att ge sig ut några år och prova på andra branscher.

lördag 22 september 2007

Nationella prov?



Vad fyller de nationella proven för funktion?
Den frågan tror jag att fler med mig ställer sig. Speciellt om man betänker hur det går till.
Det finns många lärare därute som vill att just deras klass skall göra bra ifrån sig på det nationella provet och följaktligen dammar de av gamla prov som eleverna för göra inför årets stora provdagar. I en av våra kvällstidningar berättas om prov som "läcker" ut på bl.a. nätet och ger alla surfande elever möjligheten att göra provet några gånger innan de sitter i skolan och gör det. Så jag frågar mig igen vad fyller de nationella proven för funktion? Är det att lära våra ungdomar att fuska? Är det kanske att lära våra elever att träna provskrivande?

Jag tror (observera, tror) att det sitter alldeles för många obehöriga skoltyckare i regeringen, i riksdagen, i kommunerna och inom skolverket. I alla dessa departement och kanslier sitter det tjänstemän med 50-60- och kanske 70tals-erfarenhet av skola och tänker, tycker och beslutar i frågor som berör våra ungdomar och oss pedagoger. Ingen eller väldigt få av dem (skolverket undantaget) har behörighet. Skolministern har det inte (lång militär erfarenhet), ordföranden i vår kommuns barn- och utbildningsnämnd har det inte (lång erfarenhet inom svenska spel) men åsikter har de, och beslutsrätt.

Vissa lärare lägger dessutom alldeles för stor vikt vid proven (även vissa skolverksinspektörer, har jag märkt) dock säger
Skolverket: Även i den gymnasiala vuxenutbildningen bör nationella prov användas som stöd vid betygssättningen. Proven är dock inte obligatoriska att använda.

fredag 21 september 2007

IDOL2007

Är det konstigt att Idol2007 (och alla tidigare omgångar också för all del) är ett så populärt program? Rockande, popande, rappande, growlande verkar inte ha någon som helst betydelse, alla gillar Idol??Jag har länge varit förvånad över populariteten, och än mer förvånad blir jag när de sänder scenuttagningar varje kväll med en före detta doskusåpa-aktör (Carolina Gynning) som programledare.Elever och lärare på skolan snackar om det, tidningar skriver (oavbrutet) om det och även på radion är det ett hett ämne.
Kan det vara så att hela världen har blivit galen, att jag är den siste människan med förnuftet i behåll? För inte kan det väl vara jag som är galen?

måndag 17 september 2007

Hur skall vi lämna över?




Jag har en elevgrupp på förmiddagen, låt oss säga mellan 9-12 där jag har planerat en lektion som beräknas "hålla oss sysselsatta" under hela denna tid men märker att allt har gått alldeles för fort. I detta läge har jag två olika alternativ för fortsättningen;
1. -Jag har inget mer så ni får gå en timme tidigare idag (precis som förra veckan).
2. -Vad ni varit duktiga idag, vi fortsätter nu fram till klockan tolv med att utvärdera dagens arbete, (eller jobbar färdigt med det där vi inte hann tidigare i höstas, eller då kan vi gå in på nästa moment som egentligen startar nästa vecka).
Alternativ ett går fetbort i min värld. Men märker att det är ett bra alternativ för en del lärare. Jag förstår om man gjort ett paket för en lektion men jag fattar inte varför man inte har komplement om paketet tar slut?

Jag hör alldeles för ofta lärare beklaga sig över att de har för lite tid för sina kurser och det är samma lärare som om och om igen släpper dem tidigare från lektion??? Garanterad undervisningstid (finns klart och tydligt beskrivet i våra styrdokument; gymnasieförordningen) hänger bra ihop med mitt inlägg från i januari; Valuta för pengarna. Först och främst har eleverna rätt till lärarledd undervisning under så många timmar som är lagstadgat. Naturligtvis har de lika mycket rätt till lärarledd tid i den utsträckning som det står på schemat. Dessutom kommer eleverna till nästa lektion och tycker att förmiddagsmagistern är juste för då får man sluta tidigare.Mao ett taskigt sätt att lämna över.

torsdag 13 september 2007

Äntligen är sommaren över!


Senast jag bloggade var i juni. Sen har det varit sommarlov, efter det var det skolstart. Nu kanske man har börjat landa i jobbet och bytt semesterhjärnan mot jobbhjärnan. I mitt senaste inlägg skrev jag lite om rektorerna och det får också bli början på hösten.

Jag har inte släppt tanken på att vi fokuserar för lite på rektorer, rektorsutbildningar och rektorsbehörigheter. Så sent som förra veckan hörde jag om yrkesofficeren som började som rektor på en skola. Ledare som ledare verkar någon ha tänkt. Skolverket beskriver rektors ansvar i Lpf94
Det pedagogiska ansvar som medföljer tjänsten kanske man inte bara pluggar in under en introduktionsvecka. Varför är det så otroligt många människor i detta land som engagerar sig i och upprörs över lärarbehörighet men fullständigt skiter i behörigheten hos den pedagogiska ledaren, dvs rektorn? Jeppesen som allt som oftast har bra inlägg i skoldebatten är också en drivande kraft i Rektorsakademien.
Rektorsakademien har fortbildningar för skolledare och är ett samarbete mellan kommunala skolor, friskolor och näringslivet. Tyngdpunkten verkar ligga på ledarskapet medan det pedagogiska biten verkar vara mindre viktigt.
Kan inte någon människa därute reagera? Våra barn/ungdomar har rätt till behöriga pedagogiska ledare.